30
Ju
Apa yang menyebabkan nafsu seks rendah?
30.06.2015 08:04

Pada hari lain, seorang pesakit berusia 28 tahun yang sudah berkahwin datang dalam untuk isi semula pil kawalan kelahiran beliau. Seperti yang saya membalut cuff tekanan darah di lengan, dia berkata: "Saya bimbang kerana saya tidak berminat dalam hubungan seks lagi. Ia telah berlaku untuk beberapa ketika dan mula menjejaskan hubungan saya. "

Saya gembira dia bersuara. A AS kajian oleh Persatuan Antarabangsa 2010 Bagi Kajian Kesihatan Seksual Wanita mendapati 43 peratus wanita lebih 18 pengalaman masalah seksual, dengan 10 peratus mengadu keinginan yang rendah. Namun ramai wanita berasa segan untuk berkongsi kebimbangan yang berkaitan dengan seks, dan saya mengesyaki ramai doktor lupa untuk bertanya (saya tahu saya lakukan). Tetapi kebimbangan mereka perlu ditangani.

Keinginan secara langsung dikaitkan dengan emosi kita, jadi faktor psikologi dan hubungan sentiasa perlu dipertimbangkan. Namun kita mempunyai peraturan dalam perubatan: Pertama, menentukan sama ada terdapat sebab-sebab fizikal. Jika nafsu seks anda telah ebbed, berbincang dengan doktor anda dan bertanya jika anda perlu mempunyai ujian darah untuk memeriksa hormon anda dan menolak keadaan seperti anemia dan diabetes. Keadaan seperti ini adalah perkara biasa tetapi sering mengambil hanya melalui ujian darah. Dan jika anda tidak berasa sihat secara fizikal, anda biasanya tidak berminat dalam hubungan seks.

Bagi wanita lebih 40, di mana hormon adalah lebih cenderung untuk menjadi satu isu, anda sentiasa boleh bertanya kepada doktor anda jika dia boleh merujuk anda kepada seorang pakar perubatan yang memberi tumpuan kepada kesihatan hormon wanita, seperti pakar sakit puan, atau yang lain GP yang dibuat ini fokus amalan mereka. Malangnya, dalam pengalaman saya, sekolah perubatan cenderung untuk tidak menangani dengan teliti sifat kompleks kesihatan hormon wanita. Ia mencabar untuk mentafsir ujian hormon tanpa latihan yang khusus, dan beberapa pakar-pakar menegaskan bahawa ujian darah standard tidak begitu berguna sebagai air liur atau air kencing ujian, yang tidak boleh didapati secara meluas.

Satu perkara yang pasti: hormon kami menukar melalui dekad, kadang-kadang sebelum putus haid.
Berusia 20-an kami

Berusia 20-an kita, badan kita adalah sangat seksual responsif, sebagai hormon adalah pada tahap yang optimum. Semasa ini progesteron masa dan estrogen adalah seimbang dan ini, bersama-sama dengan testosteron, memainkan peranan dalam rangsangan seksual.
Pada 30-an kami

Ia sering berkata bahawa wanita puncak seksual dalam usia 30-an, dan ketika itu benar bagi sesetengah orang, untuk tahap orang lain progesteron mula menurun. Ketidakseimbangan ini menyebabkan keletihan, berat badan dan nafsu berkurangan.
40-an dan ke atas

Pada 40-an kita, kita biasanya memasukkan perimenopause, dan tahap estrogen mula berkurang, mengurangkan lagi keupayaan rangsangan. Apabila kita mencapai menopaus, biasanya dalam 50-an awal kami, paras testosteron libido perangsang turun. Syukurlah, pakar-pakar perubatan yang pakar dalam kesihatan hormon boleh membantu anda mengimbangi perubahan ini.
Bolehkah pil menjadi masalah?

Punca perubatan keinginan yang rendah boleh menjadi mudah, seperti mana yang berlaku dengan pesakit saya: Pil kawalan kelahiran adalah salah satu daripada pesalah yang paling biasa. Ia meningkatkan keinginan testosteron terikat protein dalam darah, menurunkan testosteron dan berkurangan. Pil yang berbeza berubah-ubah dalam komposisi mereka, jadi ia mungkin bernilai meminta doktor anda untuk meletakkan anda pada jenama yang berbeza. Jika anda cuba beberapa tanpa penambahbaikan, pertimbangkan terkeluar pil benar-selepas memeriksa dengan doktor anda, sudah tentu. Anda akan melihat peningkatan dalam keinginan seks dalam tempoh tiga bulan.
Tetapi bagaimana pula dengan kawalan kelahiran yang berkesan?

Jangan putus asa; terdapat banyak pilihan: Kondom datang dalam pelbagai yang mengejutkan (! ya, walaupun bergetar) dan, mari kita menghadapinya, ia adalah bijak untuk menggunakannya walaupun pada pil atau menggunakan kaedah lain yang boleh mendedahkan anda kepada jangkitan kelamin (STI) .

Depo Provera-, suntikan hormon yang serupa dengan progesteron dengan kesan anti-konsep yang lepas selama tiga bulan pada satu masa, adalah satu lagi pilihan, walaupun ada risiko penurunan kepadatan tulang manakala di atasnya.

Sistem dalam kandungan (IU) adalah sama dengan alat kontrasepsi sbb (IUD) tetapi dengan kurang kesan sampingan yang berkaitan dan risiko yang lebih rendah. Kedua-dua pilihan yang paling sesuai untuk wanita dalam hubungan monogami jangka panjang. Ini kerana ada risiko sedikit peningkatan penyakit radang pelvik (yang boleh menyebabkan kemandulan) bagi wanita yang menggunakannya dan yang mempunyai berbilang pasangan seks. Nota: Perbezaan antara IU dan IUD adalah bahawa kesan kontraseptif yang IUD datang dari tembaga ia diperbuat daripada, manakala IU mengeluarkan hormon progesteron yang berkaitan. Sesetengah wanita tidak dapat bertolak ansur dengan IUD kerana pendarahan berat yang berkaitan dengan peranti, manakala IU sebenarnya ketara mengurangkan pendarahan haid (20 peratus daripada wanita yang menggunakan ia berhenti haid sama sekali). Pesakit saya yang menggunakan IU memberikan sambutan hangat. Walau bagaimanapun, IU perlu diubah oleh doktor anda setiap lima tahun, manakala IUD tradisional boleh ditinggalkan dalam lagi.

HERBA BRAZIL - Berkesan Untuk Merawat Mati Pucuk, Masalah Ketegangan & Lemah Syahwat Nafsu Suami

Comments


Datenschutzerklärung
Make your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!