22
Ju
Apakah itu kencing manis dan betapa bahayanya ia?
22.06.2015 11:51

Diabetes adalah "pembunuh halus perlahan" biasanya dengan mulanya sedikit atau tidak ada rasa sakit. Oh-begitu-perlahan-lahan dari awal lagi ia boleh merompak anda kualiti hidup anda tanpa notis lebih ... sekurang-kurangnya pada mulanya ... walaupun selama bertahun-tahun! Selalunya ia maju perlahan bahawa dengan masa yang banyak orang menyedari sejauh mana dan bagaimana buruk ia telah menjadi ia terlalu lewat.

Sebagai Persatuan Diabetes Amerika menjelaskan:
"Dalam diabetes jenis 2, sama ada badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau sel-sel mengabaikan insulin. Insulin adalah perlu untuk badan dapat menggunakan glukosa untuk tenaga.

Apabila anda makan makanan, badan rosak semua gula dan kanji kepada glukosa, yang merupakan bahan api asas untuk sel-sel dalam badan. Insulin mengambil gula dari darah ke dalam sel-sel. Apabila glukosa membina dalam darah daripada pergi ke dalam sel, ia boleh membawa kepada komplikasi diabetes. "

Glukosa membina dalam aliran darah anda kerana sel-sel anda telah menjadi kebal terhadap insulin, dan pankreas anda tidak boleh menghasilkan cukup untuk menurunkan gula dalam darah anda. Walaupun sebab-sebab ini berlaku tidak difahami sepenuhnya, faktor-faktor gaya hidup, termasuk yang tidak aktif, juga memainkan peranan.

Anda mungkin tidak mengalami sebarang gejala, terutamanya jika anda mempunyai pra-diabetes, tetapi beberapa tanda-tanda anda mungkin mempunyai keadaan yang termasuk:

Peningkatan rasa dahaga dan kerap membuang air kecil
Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
Kelaparan
Keletihan
Jangkitan yang kerap
Penglihatan yang kabur
Luka lambat sembuh

Selepas gejala-gejala awal, komplikasi jangka panjang boleh berkembang. Orang dengan diabetes mempunyai risiko peningkatan:

Penyakit jantung dan strok
Kerosakan saraf yang boleh menyebabkan kehilangan rasa di kaki anda
Kerosakan mata (diabetes adalah punca utama kes baru buta antara 20-74 tahun kanak-kanak berusia)
Kerosakan buah pinggang (diabetes adalah punca utama kegagalan buah pinggang)
Kerosakan kaki (termasuk jangkitan dan kerosakan yang mungkin memerlukan amputasi)
Tulang dan sendi masalah, termasuk osteoporosis
Kulit dan mulut masalah
Tekanan darah tinggi

Cara Mudah untuk Mendadak mengurangkan risiko Diabetes ...

Diabetes jenis 2 adalah keadaan yang serius dan satu yang boleh menjadi sukar untuk menguruskan, jadi laluan terbaik adalah pencegahan. Mujurlah, pilihan gaya hidup sihat boleh membantu anda untuk mencegah diabetes jenis 2, dan bahkan membalikkan penyakit ini jika anda mempunyai pra-diabetes.

Apakah salah satu daripada pilihan gaya hidup yang paling penting yang anda perlu buat? Dapatkan senaman.

Senaman boleh memberi kesan yang besar ke atas risiko diabetes. Ia juga boleh membantu melawan jika anda sudah mempunyai. Malah, menurut satu kajian daripada penyelidik di University of Missouri-Columbia, senaman boleh mencegah dan melawan diabetes jenis 2 dalam masa 15 minit sehari!

"Ramai orang boleh melawan diabetes jenis II melalui diet dan senaman sahaja," John Thyfault, profesor di MU College Jabatan Sains Alam Sekitar Manusia 'Sains Pemakanan, memberitahu Sains harian. "Adalah penting untuk menghindari diabetes awal. Bersenam telah terbukti berkesan di semua peringkat. Pada mana-mana peringkat diabetes jenis II, dari kanak-kanak yang obes kepada orang tanggungan selama 20 tahun pada suntikan insulin, senaman boleh mempunyai kesan dramatik meningkatkan sensitiviti insulin. "

Dalam kajian itu, tikus kencing manis telah meningkat dengan ketara sensitiviti insulin dalam otot tertentu berikutan aktiviti otot akut. Hasil kajian, penyelidik mengatakan, kemungkinan besar akan diterjemahkan kepada rakyat juga.

"Berhubung dengan seseorang yang mempunyai penyakit kencing manis jenis II, ini bermakna bahawa mereka boleh mengurangkan pergantungan mereka kepada terapi insulin untuk mengawal paras glukosa darah mereka atau berpotensi mengawal paras glukosa tanpa apa-apa dadah dengan hanya meningkatkan tahap aktiviti harian mereka sebagai tambahan kepada diet yang betul "Thyfault kepada Sains harian.

Kajian-kajian lain juga telah menemui manfaat senaman pesakit kencing manis. Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Annals Perubatan Dalaman, mereka yang menjalankan aktiviti menggunakan aerobik dan latihan rintangan telah meningkatkan kawalan gula dalam darah. Di samping itu, menurut Persatuan Diabetes Amerika, senaman meningkatkan pengurusan glukosa darah dengan membuat anda lebih sensitif terhadap insulin yang anda buat, dan juga membakar glukosa (kalori), kedua-duanya paras glukosa darah yang lebih rendah.

Kesan senaman adalah benar-benar penting. Pada tahun 2001, Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) kajian ke atas 3,200 rakyat Amerika berisiko tinggi diabetes mendapati bahawa berjalan 30 minit sehari dan kehilangan sedikit berat badan mengurangkan risiko diabetes pada separuh!

Apa Jenis Latihan Sekiranya Anda akan Mendapatkan?

Satu program latihan yang bulat, satu yang menggabungkan aktiviti aerobik, latihan kekuatan, regangan dan kerja teras adalah yang terbaik. Cuba untuk menumpukan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk beberapa jenis senaman sekurang-kurangnya lima hari daripada seminggu.

 

 

 

7 Tips Penjagaan Kaki Bagi Pengidap Diabetes

 

 

Comments


Datenschutzerklärung
Free homepage created with Beep.com website builder
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!