27
Ju
Diabetes - Tanda-tanda dan Diagnosis
27.06.2015 09:24

Diabetes sering dipanggil penyakit "senyap" kerana ia boleh menyebabkan komplikasi serius sebelum anda mempunyai gejala. Gejala juga boleh jadi ringan yang anda tidak perasan mereka. Dianggarkan 8 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai diabetes jenis 2 dan tidak tahu itu, menurut anggaran 2012 oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).
Tanda-tanda biasa

Beberapa tanda-tanda lazim diabetes adalah:

    yang sangat dahaga
    kerap membuang air kecil
    berasa sangat lapar atau letih
    kehilangan berat badan tanpa cuba
    mempunyai luka yang sembuh perlahan-lahan
    mempunyai kering, kulit gatal
    kehilangan rasa atau kesemutan di kaki
    mempunyai penglihatan kabur.

Tanda-tanda penyakit kencing manis jenis 1 biasanya berlaku dalam tempoh yang singkat. Tanda-tanda kencing manis jenis 2 membangunkan lebih beransur-ansur.
Ujian untuk Diabetes

Ujian berikut digunakan untuk mendiagnosis diabetes atau prediabetes.

    Ujian A1c mengukur purata paras glukosa darah anda dalam tempoh 3 bulan yang lalu. Ia boleh digunakan untuk mendiagnosis diabetes jenis 2 dan prediabetes. Ia tidak memerlukan puasa dan darah boleh diambil untuk ujian bila-bila masa hari.

    A glukosa plasma puasa, atau ujian FPG, mengukur glukosa darah anda selepas anda telah hilang sekurang-kurangnya 8 jam tanpa makan. Doktor menggunakan ujian ini untuk mengesan diabetes atau prediabetes.

    Dalam ujian glukosa plasma rawak, doktor anda akan memeriksa glukosa darah anda tanpa mengambil kira apabila anda memakan jamuan terakhir anda. Ujian ini, bersama-sama dengan penilaian gejala, digunakan untuk mendiagnosis kencing manis tetapi tidak prediabetes.

    Ujian toleransi glukosa oral, atau OGTT, mengukur glukosa darah anda selepas anda telah hilang sekurang-kurangnya 8 jam tanpa makan dan 2 jam selepas anda minum minuman manis. Doktor juga menggunakan ujian oral toleransi glukosa untuk mendiagnosis kencing manis semasa mengandung di kalangan wanita hamil.

Jika mana-mana ujian ini menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai kencing manis, doktor anda akan perlu mengulangi ujian dengan ukuran kedua melainkan jika terdapat tanda-tanda yang jelas diabetes. Dapatkan maklumat lanjut mengenai ujian untuk diabetes.
Siapa yang Patut Dapatkan Diuji?

Kerana diabetes jenis 2 adalah lebih biasa dalam orang yang lebih tua, orang yang ialah 45 atau lebih tua harus mempertimbangkan untuk mendapatkan diuji. Jika anda adalah 45 atau lebih tua dan berat badan berlebihan, semakin diuji adalah sangat disyorkan. Jika anda adalah lebih muda daripada 45, berat badan berlebihan, dan mempunyai satu atau lebih faktor risiko, anda juga perlu berbincang dengan doktor anda mengenai diuji. Lihat faktor risiko untuk diabetes jenis 2.
Mengapa Pengesanan awal adalah penting

Diabetes adalah penyakit serius yang boleh membawa kepada beberapa masalah kesihatan seperti penyakit jantung, strok, masalah penglihatan, penyakit buah pinggang dan juga kematian. Kadang-kadang orang mempunyai gejala tetapi tidak mengesyaki diabetes. Mereka melengahkan menjadualkan pemeriksaan kerana mereka tidak merasa sakit.

Ramai yang tidak mengetahui mereka menghidap penyakit ini sehingga mereka mempunyai komplikasi diabetes seperti serangan jantung atau strok. Untuk mengetahui awal jika anda mempunyai diabetes adalah penting kerana rawatan boleh mencegah atau melambatkan komplikasi penyakit.

 

 

8 Tanda-tanda Gejala Kencing Manis

 

Comments


Datenschutzerklärung
Free website powered by Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!