24
Ju
Menjaga Kesihatan Diri
24.06.2015 10:16

Pertama, Penjagaan Diri

Pada kapal terbang, topeng oksigen turun di hadapan anda. Apa yang anda lakukan? Seperti yang kita semua tahu, peraturan pertama adalah memakai topeng oksigen anda sendiri sebelum anda membantu orang lain. Hanya apabila kita mula-mula membantu diri kita yang kita boleh berkesan membantu orang lain. Menjaga diri sendiri adalah salah satu yang paling penting dan salah satu yang paling sering dilupakan-perkara yang boleh anda lakukan sebagai seorang penjaga. Apabila keperluan anda dijaga, orang yang anda mengambil berat untuk akan memberi manfaat juga.
Kesan Caregiving Kesihatan dan Kesejahteraan

Kami dengar ini sering :, "Suami saya adalah orang yang dengan Alzheimer, tetapi sekarang saya yang di hospital!" Keadaan seperti itulah semua terlalu biasa. Penyelidik tahu banyak tentang kesan Caregiving mengenai kesihatan dan kesejahteraan. Sebagai contoh, jika anda seorang pasangan Caregiving yang berumur di antara 66 dan 96 di antara dan mengalami tekanan mental atau emosi, anda mempunyai risiko kematian yang 63 peratus lebih tinggi daripada orang umur anda yang tidak caregivers.1 Gabungan kerugian, tekanan berpanjangan, tuntutan fizikal Caregiving dan kelemahan biologi yang datang dengan usia tempat anda berisiko untuk masalah kesihatan yang besar termasuk kematian yang lebih awal.

Penjaga tua bukan satu-satunya yang meletakkan kesihatan dan kesejahteraan di risiko. Jika anda seorang yg mengiklan sesuatu bayi yang telah mengambil alih peranan penjaga untuk ibu bapa anda pada masa yang sama mengimbangi kerja dan membesarkan anak-anak remaja, anda menghadapi risiko yang tinggi untuk kemurungan, penyakit kronik dan penurunan yang mungkin dalam kualiti hidup.

Tetapi walaupun risiko-risiko ini, penjaga keluarga, tanpa mengira usia kurang mungkin dibandingkan noncaregivers mengamalkan penjagaan kesihatan pencegahan dan tingkah laku penjagaan diri. Tanpa mengira usia, jantina, dan kaum dan etnik, penjaga melaporkan masalah merawat kesihatan mereka sendiri dan kesejahteraan di samping menguruskan tanggungjawab Caregiving. Mereka melaporkan:

    kurang tidur
    tabiat makan yang buruk
    kegagalan untuk senaman
    kegagalan untuk tinggal di tempat tidur ketika sakit
    penangguhan atau kegagalan untuk membuat janji temu perubatan untuk diri mereka sendiri

Penjaga keluarga juga mempunyai risiko yang meningkat untuk kemurungan dan penggunaan alkohol yang berlebihan, tembakau dan ubat-ubatan lain. Caregiving boleh menjadi roller coaster emosi. Dalam satu tangan, menjaga ahli keluarga anda menunjukkan kasih sayang dan komitmen dan boleh menjadi pengalaman peribadi sangat bermanfaat. Sebaliknya, keletihan, bimbang, sumber yang tidak mencukupi dan permintaan penjagaan berterusan adalah mendadak tekanan. Penjaga lebih cenderung untuk mempunyai penyakit kronik daripada yang bukan penjaga iaitu kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan kecenderungan untuk berat badan berlebihan. Kajian menunjukkan bahawa kira-kira 46 peratus kepada 59 peratus daripada penjaga klinikal tertekan.
Mengambil Tanggungjawab Penjagaan Sendiri

Anda tidak boleh menghentikan kesan penyakit yang kronik atau progresif atau kecederaan melemahkan pada orang-orang yang anda mengambil berat. Tetapi terdapat banyak yang boleh anda lakukan untuk bertanggungjawab terhadap kesejahteraan peribadi anda dan untuk mendapatkan keperluan anda sendiri dipenuhi.
Mengenal pasti Halangan peribadi

Banyak kali, sikap dan kepercayaan membentuk halangan peribadi yang berdiri di jalan menjaga diri sendiri. Tidak menjaga diri anda boleh menjadi corak sepanjang hayat, dengan menjaga orang lain pilihan yang lebih mudah. Walau bagaimanapun, sebagai penjaga keluarga anda perlu bertanya pada diri sendiri, "Apa yang baik akan saya adalah untuk orang yang saya menjaga jika saya jatuh sakit? Jika aku mati? Breaking corak lama dan mengatasi halangan-halangan bukan satu cadangan yang mudah, tetapi ia boleh menjadi dilakukan- . tanpa mengira umur atau keadaan anda Tugas pertama dalam menghapuskan halangan peribadi untuk menjaga diri sendiri adalah untuk mengenal pasti apa yang ada dalam cara anda Contohnya.:

    Adakah anda fikir anda sedang mementingkan diri sendiri jika anda meletakkan keperluan anda terlebih dahulu?
    Adakah menakutkan memikirkan keperluan anda sendiri? Apakah yang sedang ketakutan tentang?
    Adakah anda mempunyai masalah untuk meminta apa yang anda perlukan? Adakah anda rasa tidak mencukupi jika anda meminta bantuan?
    Adakah anda rasa anda perlu membuktikan bahawa anda layak kasih sayang penerima penjagaan ini? Adakah anda melakukan terlalu banyak hasilnya?

Kadang-kadang penjaga mempunyai salah faham yang meningkatkan tekanan mereka dan mendapatkan di jalan penjagaan diri yang baik. Berikut adalah beberapa yang paling biasa menyatakan:

    Saya bertanggungjawab untuk kesihatan ibu bapa saya.
    Jika saya tidak melakukannya, tiada siapa akan.
    Jika saya melakukannya dengan betul, saya akan mendapat kasih sayang, perhatian, dan rasa hormat saya impikan.
    Keluarga kami selalu menjaga mereka sendiri
    Saya berjanji ayah saya, saya sentiasa akan menjaga ibu saya

"Saya tidak pernah melakukan apa-apa hak," atau "Tidak ada cara yang saya boleh mencari masa untuk bersenam" adalah contoh-contoh negatif-ceramah diri, satu lagi halangan yang mungkin boleh menyebabkan kebimbangan yang tidak perlu. Sebaliknya, cuba kenyataan positif: "Saya baik untuk memberi John mandi." "Saya boleh bersenam selama 15 minit sehari." Ingat, fikiran anda percaya apa yang anda katakan itu.

Kerana kita mendasarkan kelakuan kita kepada pemikiran dan kepercayaan kita, sikap dan salah faham seperti yang dinyatakan di atas boleh menyebabkan penjaga untuk terus cuba untuk melakukan apa yang tidak boleh dilakukan, untuk mengawal apa yang tidak boleh dikawal. Hasilnya ialah perasaan kegagalan dan kekecewaan berterusan dan biasanya kecenderungan untuk mengabaikan keperluan anda sendiri. Tanya diri anda apa yang boleh mendapat dengan cara anda dan menjaga anda dari menjaga diri sendiri.
Melangkah ke Hadapan

Sebaik sahaja anda telah mula mengenal pasti sebarang halangan peribadi untuk penjagaan diri yang baik, anda boleh mula untuk mengubah tingkah laku anda, bergerak ke hadapan satu langkah kecil pada satu masa. Di bawah ini adalah alat yang berkesan untuk menjaga diri sendiri yang boleh memulakan anda ke arah kejayaan.
Alat # 1: Mengurangkan Tekanan peribadi

Bagaimana kita melihat dan bertindak balas dengan peristiwa yang merupakan faktor penting dalam bagaimana kita menyesuaikan diri dan menghadapi ia. Tekanan anda rasa bukan sahaja hasil daripada keadaan Caregiving anda, tetapi juga hasil daripada persepsi anda itu sama ada anda melihat kaca separuh penuh atau separuh kosong. Adalah penting untuk ingat bahawa anda tidak keseorangan dalam pengalaman anda.

Tahap tekanan dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk yang berikut:

    Sama ada Caregiving anda adalah secara sukarela. Jika anda rasa anda tidak mempunyai pilihan dalam mengambil tanggungjawab, kemungkinan lebih besar bahawa anda akan mengalami tekanan, kesusahan, dan kebencian.
    Hubungan anda dengan penerima penjagaan. Kadang-kadang orang menjaga yang lain dengan harapan penyembuhan hubungan. Jika penyembuhan tidak berlaku, anda mungkin merasa kesal dan kehilangan semangat.
    Kebolehan mengatasi anda. Bagaimana anda dapat mengharungi dengan tekanan sebelum ini meramalkan bagaimana anda akan menghadapi sekarang. Mengenal pasti kekuatan menghadapi semasa anda supaya anda boleh membina pada mereka.
    Keadaan Caregiving anda. Sesetengah keadaan Caregiving lebih tekanan daripada yang lain. Sebagai contoh, menjaga seseorang dengan demensia sering lebih tertekan daripada menjaga seseorang yang mempunyai had fizikal.
    Sama ada atau tidak menyokong disediakan.

Langkah-langkah untuk Mengurus Tekanan

    Mengenali tanda-tanda amaran awal. Ini mungkin termasuk cepat marah, masalah tidur, dan kealpaan. Tahu tanda-tanda amaran anda sendiri, dan bertindak untuk membuat perubahan. Jangan tunggu sehingga anda akan dipenuhi.
    Kenal pasti punca tekanan. Tanya diri anda, "Apa yang menyebabkan tekanan untuk saya?" Punca tekanan mungkin bahawa anda mempunyai terlalu banyak yang perlu dilakukan, perselisihan keluarga, perasaan kekurangan, atau ketidakupayaan untuk mengatakan tidak.
    Kenal pasti apa yang anda boleh dan tidak boleh berubah. Ingat, kita hanya boleh mengubah diri kita sendiri; kita tidak boleh mengubah orang lain. Apabila anda cuba untuk mengubah keadaan di mana anda tidak mempunyai kawalan, anda hanya akan meningkatkan perasaan anda kecewa. Tanya diri anda, "Apa yang saya mempunyai beberapa kawalan ke atas? Apa yang boleh saya berubah?" Malah perubahan kecil boleh membuat perbezaan besar. Cabaran yang kita hadapi sebagai penjaga yang baik dinyatakan dalam kata-kata berikut diubahsuai dari Doa Serenity asal (disebabkan Ahli teologi Amerika, Reinhold Niebuhr):

     

    "Allah memberikan saya ketenangan untuk menerima perkara yang saya tidak boleh berubah,
    Keberanian untuk mengubah perkara yang saya boleh,
    dan (yang) kebijaksanaan untuk mengetahui perbezaan. "
    Mengambil tindakan. Mengambil beberapa tindakan untuk mengurangkan tekanan memberikan kita kembali rasa kawalan. Pengurang tekanan boleh menjadi aktiviti seperti berjalan dan lain-lain bentuk senaman, berkebun, meditasi atau mempunyai kopi dengan kawan. Mengenal pasti beberapa pengurang tekanan yang bekerja untuk anda.

Alat # 2: Menetapkan Matlamat

Menetapkan matlamat atau memutuskan apa yang anda ingin capai dalam tempoh tiga hingga enam bulan akan datang adalah satu alat yang penting untuk menjaga diri sendiri. Berikut adalah beberapa matlamat sampel anda mungkin ditetapkan:

    Berehat seketika dari Caregiving.
    Dapatkan bantuan dengan tugas Caregiving seperti mandi dan menyediakan makanan.
    Melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang akan membuat anda berasa lebih sihat.
    Matlamat umumnya terlalu besar untuk bekerja pada semua sekali gus. Kita lebih cenderung untuk mencapai matlamat jika kita melanggar ke bawah ke dalam langkah-langkah tindakan yang lebih kecil. Sebaik sahaja anda telah menetapkan matlamat, tanya diri anda, "Apakah langkah-langkah yang saya ambil untuk mencapai matlamat saya?" Buat satu pelan tindakan dengan memutuskan langkah yang anda akan mengambil pertama, dan bila. Kemudian bermula!

    Contoh (Matlamat dan Langkah Tindakan):
    Matlamat: Rasa lebih sihat.
    Langkah-langkah tindakan yang boleh diambil:

        Membuat temu janji untuk fizikal pemeriksaan.
        Berehat seketika setengah jam sekali dalam seminggu.
        Berjalan tiga kali seminggu selama 10 minit.

Tool # 3: Mencari Penyelesaian

Mencari penyelesaian kepada situasi sukar adalah, sudah tentu, salah satu alat yang paling penting dalam Caregiving. Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti masalah, mengambil tindakan untuk menyelesaikannya boleh mengubah keadaan dan juga mengubah sikap anda kepada yang lebih positif, memberikan anda lebih keyakinan dalam kebolehan anda.

Langkah-langkah untuk Mencari Penyelesaian

    Mengenal pasti masalah. Lihatlah keadaan dengan hati yang terbuka. Masalah sebenarnya mungkin tidak apa yang pertama terlintas di fikiran. Sebagai contoh, anda berfikir bahawa masalah ini adalah semata-mata bahawa anda letih sepanjang masa, apabila kesukaran yang lebih asas kepercayaan anda bahawa "tiada siapa yang boleh menjaga John seperti yang saya boleh." Masalah? Berfikir bahawa anda perlu melakukan segala-galanya sendiri.
    Senarai penyelesaian yang mungkin. Satu idea adalah untuk cuba perspektif yang lain: ". Walaupun orang lain menyediakan membantu John dengan cara yang berbeza daripada apa yang saya lakukan, ia boleh sama baik" Tanya rakan untuk membantu. Panggil Keluarga Pengasuh Perikatan atau Penjagaan Orang Tua Locator (lihat Senarai Sumber) dan bertanya tentang agensi-agensi di kawasan anda yang boleh membantu dalam memberikan perkhidmatan.
    Pilih satu penyelesaian dari senarai. Kemudian cuba!
    Menilai keputusan. Tanya diri anda bagaimana pilihan anda bekerja.
    Cuba penyelesaian kedua. Jika idea anda yang pertama tidak berjaya, pilih lain. Tetapi jangan menyerah pada pertama; kadang-kadang idea hanya memerlukan penalaan halus.
    Gunakan sumber-sumber lain. Tanya rakan-rakan, ahli keluarga dan profesional untuk cadangan.
    Jika apa-apa seolah-olah untuk membantu, menerima bahawa masalah ini mungkin tidak boleh selesai sekarang. Anda boleh melihat semula pada masa lain.

Nota: Semua terlalu kerap, kita melompat dari satu langkah ke langkah tujuh dan kemudian merasa dikalahkan dan tersekat. Tumpuan kepada mengekalkan minda yang terbuka semasa penyenaraian dan bereksperimen dengan penyelesaian yang mungkin.
Alat # 4: Berkomunikasi Membina

Mampu berkomunikasi secara membina adalah salah satu alat yang penjaga yang paling penting. Apabila anda berkomunikasi dengan cara yang jelas, tegas dan membina, anda akan mendengar dan mendapatkan bantuan dan sokongan yang anda perlukan. Kotak di bawah menunjukkan garis panduan asas untuk komunikasi yang baik.

Garis Panduan Komunikasi

    Gunakan "I" pesanan daripada "anda" mesej. Berkata "Saya rasa marah" dan bukannya "Anda membuat saya marah" membolehkan anda meluahkan perasaan anda tanpa menyalahkan orang lain atau menyebabkan mereka menjadi defensif.
    Menghormati hak dan perasaan orang lain. Tidak mengatakan sesuatu yang akan melanggar hak-hak orang lain atau sengaja menyakiti perasaan orang itu. Mengakui bahawa orang lain mempunyai hak untuk meluahkan perasaan.
    Jelas dan spesifik. Bercakap secara langsung kepada orang itu. Jangan membayangkan atau berharap orang akan meneka apa yang anda perlukan. Orang lain tidak keberatan pembaca. Apabila anda bercakap secara langsung mengenai apa yang anda perlukan atau merasa, anda mengambil risiko yang orang lain mungkin tidak bersetuju atau mengatakan tidak kepada permintaan anda, tetapi tindakan itu juga menunjukkan menghormati pendapat orang lain. Apabila kedua-dua pihak bercakap secara langsung, peluang untuk mencapai pemahaman yang lebih besar.
    Menjadi pendengar yang baik. Mendengar adalah aspek yang paling penting dalam komunikasi.

Alat # 5: Meminta dan Menerima Bantuan

Apabila orang telah bertanya jika mereka boleh membantu untuk anda, berapa kerap anda telah menjawab, "Terima kasih, tetapi saya baik." Ramai penjaga tidak tahu bagaimana untuk mengatur nama baik orang lain dan enggan untuk meminta bantuan. Anda mungkin tidak mahu "beban" kepada orang lain atau mengakui bahawa anda tidak boleh mengendalikan segala-galanya sendiri.

Bersedia dengan senarai mental cara yang lain boleh membantu anda. Sebagai contoh, seseorang boleh mengambil orang yang anda mengambil berat untuk pada 15-minit berjalan beberapa kali seminggu. Jiran anda boleh mengambil beberapa perkara untuk anda di kedai runcit. Saudara A boleh mengisi beberapa kertas kerja insurans. Apabila anda memecahkan pekerjaan ke dalam tugas-tugas yang sangat mudah, ia adalah lebih mudah untuk orang ramai untuk membantu. Dan mereka ingin membantu. Ia terpulang kepada anda untuk memberitahu mereka bagaimana.

Bantuan boleh datang dari sumber-sumber masyarakat, keluarga, rakan-rakan dan profesional. Bertanya kepada mereka. Jangan tunggu sehingga anda terharu dan letih atau kesihatan anda gagal. Mendekati bantuan apabila anda memerlukannya adalah tanda kekuatan peribadi.

Tips Cara Tanya

    Pertimbangkan kebolehan istimewa dan kepentingan orang itu. Jika anda tahu rakan gemar memasak tetapi tidak suka memandu, peluang anda untuk mendapatkan bantuan meningkatkan jika anda meminta pertolongan dengan penyediaan hidangan.
    Menahan meminta orang yang sama berulang kali. Adakah anda menyimpan meminta orang yang sama kerana dia mempunyai masalah dengan berkata tidak?
    Pilih masa terbaik untuk membuat permintaan. Masa adalah penting. Seseorang yang letih dan tertekan mungkin tidak sedia untuk membantu. Menunggu masa yang lebih baik.
    Sediakan satu senarai perkara-perkara yang perlu lakukan. Senarai ini mungkin termasuk urusan tugasan, kerja lapangan, atau lawatan dengan satu tersayang. Biarkan 'penolong' memilih apa yang dia ingin lakukan.
    Bersedia untuk keragu-raguan atau penolakan. Ia boleh menjadi membimbangkan pengasuh apabila seseorang itu tidak dapat atau tidak mahu membantu. Tetapi dalam jangka masa panjang, ia akan mendatangkan lebih banyak mudarat kepada rela-tionship jika orang yang membantu hanya kerana dia tidak mahu menyusahkan anda. Kepada orang yang kelihatan teragak-agak, hanya berkata: "Mengapa kamu tidak berfikir mengenainya." Cuba untuk tidak mengambil sendiri apabila permintaan ditolak. Orang itu menolak tugas, bukan anda. Cuba untuk tidak membiarkan keengganan menghalang anda daripada meminta bantuan lagi. Orang yang enggan hari ini mungkin gembira untuk membantu pada masa yang lain.
    Elakkan melemahkan permintaan anda. "Ia hanya pemikiran, tetapi anda akan mempertimbangkan untuk tinggal bersama Nenek semasa saya pergi ke gereja?" Permintaan ini bunyi seperti itu tidak terlalu penting bagi anda. Gunakan "I" kenyataan untuk membuat permintaan khusus: "Saya ingin pergi ke gereja pada hari Ahad Adakah anda tinggal dengan Nenek dari 9 pagi hingga tengah hari.?"

Alat # 6: Bercakap kepada Pakar Perubatan

Selain mengambil kerja-kerja rumah, membeli-belah, pengangkutan dan penjagaan diri, 37 peratus daripada penjaga juga mentadbir ubat-ubatan, suntikan, dan rawatan perubatan kepada orang yang baginya mereka peduli. Kira-kira 77 peratus daripada mereka penjaga melaporkan keperluan untuk meminta nasihat mengenai ubat-ubatan dan rawatan perubatan. Orang yang mereka biasanya beralih kepada adalah doktor mereka.

Tetapi manakala penjaga akan membincangkan penjagaan orang tersayang mereka dengan pakar perubatan, penjaga jarang bercakap tentang kesihatan mereka sendiri, yang adalah sama penting. Membina kerjasama dengan doktor yang menangani keperluan kesihatan penerima penjagaan dan penjaga adalah amat penting. Tanggungjawab perkongsian ini ideal dikongsi di antara anda sebagai penjaga, doktor dan kakitangan kesihatan yang lain. Walau bagaimanapun, ia selalunya akan jatuh kepada anda untuk menjadi tegas, dengan menggunakan kemahiran komunikasi yang baik, untuk memastikan bahawa keperluan semua orang dipenuhi-termasuk anda sendiri.

Tips Berkomunikasi dengan Doktor anda

    Sediakan soalan terlebih dahulu. Buat satu senarai kebimbangan dan masalah yang paling penting anda. Isu-isu yang anda mungkin mahu berbincang dengan doktor perubahan dalam gejala, ubat-ubatan atau kesihatan umum penerima penjagaan, keselesaan anda sendiri dalam keadaan Caregiving anda, atau bantuan tertentu anda perlu untuk menyediakan penjagaan. Doktor hanya melihat sekejap dalam masa dengan pesakit. Pastikan anda membiarkan dia / dia tahu apa kebimbangan anda dalam penjagaan / kesihatan harian mereka.
    Mendapatkan bantuan jururawat. Banyak soalan Caregiving berkaitan lebih kepada jururawat kejururawatan daripada perubatan. Khususnya, jururawat boleh menjawab soalan mengenai pelbagai ujian dan peperiksaan, menyediakan bagi prosedur pembedahan, menyediakan penjagaan diri, dan menguruskan ubat di rumah.
    Pastikan temujanji anda memenuhi keperluan anda. Sebagai contoh, pelantikan pertama pada waktu pagi atau selepas makan tengah hari dan pelantikan terakhir pada hari yang (ada cara !!) adalah masa terbaik untuk mengurangkan masa menunggu anda atau menampung banyak soalan. Apabila anda temujanji anda, pastikan anda menyampaikan dengan jelas sebab-sebab untuk lawatan anda supaya masa yang cukup dibenarkan.
    Panggilan telefon terlebih dahulu. Sebelum pelantikan itu, periksa untuk melihat jika doktor adalah mengikut jadual. Ingatkan penyambut tetamu keperluan khas apabila anda tiba di pejabat.
    Mengambil seseorang dengan anda. Sahabat boleh bertanya soalan yang anda rasa tidak selesa dan meminta boleh membantu anda mengingati apa yang doktor dan jururawat berkata.
    Gunakan komunikasi tegas dan "I" mesej. Mendapatkan pasukan penjagaan perubatan sebagai rakan kongsi dalam penjagaan. Membentangkan apa yang anda perlukan, apa kebimbangan anda, dan bagaimana doktor dan / atau jururawat boleh membantu. Gunakan tertentu, yang jelas "I" kenyataan seperti berikut: "Saya perlu tahu lebih lanjut mengenai diagnosis, saya akan berasa lebih bersedia untuk masa depan jika saya tahu apa yang di kedai untuk saya." Atau "Saya rasa buruk. Saya ingin membuat temujanji untuk diri saya dan suami saya minggu depan." Atau "Saya memerlukan satu cara untuk ibu saya untuk tidur pada waktu malam kerana saya kini menjadi habis sehingga setiap dua jam pada waktu malam dengan dia."

Alat # 7: Bermula untuk Berhati-

Anda mungkin keberatan untuk mula bersenam, walaupun anda pernah mendengar ia salah satu perkara yang paling sihat yang boleh anda lakukan. Mungkin anda berfikir bahawa senaman fizikal mungkin membahayakan anda atau bahawa ia adalah hanya untuk orang-orang yang masih muda dan mampu melakukan perkara seperti berjoging. Mujurlah, penyelidikan menunjukkan bahawa anda boleh mengekalkan atau sekurang-kurangnya sebahagiannya memulihkan daya tahan, keseimbangan, kekuatan dan fleksibiliti melalui aktiviti fizikal setiap hari seperti berjalan dan berkebun. Walaupun kerja-kerja rumah boleh meningkatkan kesihatan anda. Utama adalah untuk meningkatkan aktiviti fizikal anda dengan bersenam dan menggunakan kuasa otot anda sendiri.

Senaman menggalakkan tidur yang lebih baik, mengurangkan ketegangan dan kemurungan, dan meningkatkan tenaga dan kecerdasan. Jika mencari masa untuk latihan adalah masalah, menggabungkan ia ke dalam aktiviti harian anda. Mungkin penerima penjagaan boleh berjalan atau melakukan regangan senaman dengan anda. Jika perlu, melakukan senaman yang kerap pendek dan bukannya orang-orang yang memerlukan blok besar masa. Cari aktiviti yang anda menikmati.

Berjalan, salah satu latihan yang terbaik dan paling mudah adalah cara yang baik untuk memulakan. Selain manfaat fizikal, berjalan membantu mengurangkan ketegangan psikologi. Berjalan 20 minit sehari, tiga kali seminggu, adalah sangat berfaedah. Jika anda tidak boleh pergi untuk itu panjang, cuba berjalan selama yang anda boleh pada bagaimanapun beberapa hari anda boleh. Kerja berjalan ke dalam hidup anda. Berjalan di sekitar pusat membeli-belah, ke kedai atau taman berhampiran. Berjalan di sekitar blok dengan kawan.
Alat # 8: Belajar dari Emosi kami

Ia adalah satu kekuatan untuk mengiktiraf apabila emosi anda mengawal anda (bukan anda mengawal emosi anda). Emosi kita adalah mesej yang kita perlu mendengar. Mereka wujud untuk sebab. Walau bagaimanapun negatif atau menyakitkan, perasaan kita adalah alat yang berguna untuk memahami apa yang berlaku kepada kami. Walaupun perasaan seperti rasa bersalah, kemarahan dan kebencian mengandungi mesej penting. Belajar daripada mereka, kemudian mengambil tindakan yang sewajarnya.

Sebagai contoh, apabila anda tidak dapat menikmati aktiviti yang anda sebelum ini dinikmati, dan kesakitan emosi anda ke atas-bayang-bayang semua kesenangan, ia adalah masa untuk mendapatkan rawatan untuk kemurungan-lebih lagi jika anda mengalami pemikiran membunuh diri. Bercakap dengan doktor anda adalah langkah pertama. (Sila rujuk kepada Lembar Fakta pada Caregiving dan Kemurungan, disenaraikan di bawah.)

Caregiving sering melibatkan pelbagai emosi. Ada perasaan lebih selesa daripada yang lain. Apabila anda mendapati bahawa emosi anda adalah sengit, mereka mungkin bermakna berikut:

    Yang anda perlukan untuk membuat perubahan dalam keadaan Caregiving anda.
    Bahawa anda bersedih kerugian.
    Bahawa anda mengalami tekanan meningkat.
    Bahawa anda perlu tegas dan meminta apa yang anda perlukan.

 
Menjumlahkan Up

Ingat, tidak mementingkan diri sendiri untuk memberi tumpuan kepada keperluan anda sendiri dan nafsu apabila anda berada penjaga-it yang merupakan satu bahagian penting dalam pekerjaan itu. Anda bertanggungjawab untuk menjaga diri anda sendiri. Memberi tumpuan kepada amalan penjagaan diri yang berikut:

    Belajar dan menggunakan teknik tekanan pengurangan, cth meditasi, solat, yoga, Tai Chi.
    Menghadiri dengan keperluan penjagaan kesihatan anda sendiri.
    Dapatkan rehat yang betul dan pemakanan.
    Bersenam secara teratur, jika hanya untuk 10 minit pada satu masa.
    Mengambil cuti tanpa rasa bersalah.
    Menyertai menyenangkan, aktiviti memupuk, seperti membaca sebuah buku yang baik, mandi panas.
    Mendapatkan dan menerima sokongan daripada orang lain.
    Mendapatkan kaunseling sokongan apabila anda memerlukannya, atau bercakap dengan kaunselor yang dipercayai, kawan, atau paderi.
    Mengenal pasti dan mengakui perasaan anda, anda mempunyai hak untuk SEMUA daripada mereka.
    Tukar cara negatif anda melihat situasi.
    Matlamat yang ditetapkan.

Ia terpulang kepada anda!

 

4 Manfaat Kesihatan Yang Luar Biasa Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Comments


Datenschutzerklärung
Create your free website at Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!