23
Ju
Selsema: Nasihat untuk Pesakit
23.06.2015 11:56

Kita semua mendapat sejuk dari semasa ke semasa, dan kami tertanya-tanya bagaimana untuk membuangnya. Berita buruk: tidak ada ubat. . . lagi. Berita baik: anda boleh mencegah selesema. Jika anda mendapat sejuk, bagaimanapun, anda boleh merawat gejala. Selesema adalah disebabkan oleh 1 daripada lebih 200 virus yang diketahui, maka antibiotik tidak berkesan rawatan. Gejala muncul secara beransur-ansur dan termasuk kesesakan, bersin, sakit tekak, dan kadang-kadang batuk.

Ia adalah satu Dingin atau Flu ini?

    Sebaik sahaja anda mula berasa tidak baik, ia adalah penting untuk menentukan sama ada gejala-gejala anda adalah disebabkan oleh selesema atau flu. Jika anda jatuh sakit dengan cepat, mempunyai sakit sendi atau sakit, atau demam yang tinggi, kemungkinan anda telah selesema, yang disebabkan oleh virus influenza. (Lihat Jadual untuk maklumat lanjut mengenai perbezaan antara sejuk dan selesema.) Cara terbaik untuk mencegah selesema adalah untuk mendapatkan ditembak selesema setiap tahun. Seperti selesema biasa, tidak ada ubat untuk selesema, dan antibiotik tidak membantu dalam merawat selesema sama ada. Beberapa over-the-kaunter (nonprescription) produk dan ubat-ubatan, bagaimanapun, boleh membantu anda merasa lebih baik dan membuat berurusan dengan selesema atau selesema biasa sedikit lebih mudah.

Satu Auns Pencegahan

    Oleh kerana tidak ada dikenali ubat untuk selesema biasa, pencegahan adalah kunci untuk menjaga selsema dari sini. Kebanyakan masa, anda memperoleh virus sejuk dengan menyentuh mata, hidung atau mulut dengan objek yang mempunyai virus sejuk di atasnya. Oleh itu, untuk mengelakkan dari menjadi sejuk:

    Basuh tangan anda dengan sempurna dan kerap dengan hangat, air sabun

    Bersin ke dalam tisu, dan bukannya ke dalam tanganmu, maka membuang tisu

    Don t menyentuh muka anda? Tangan anda mungkin telah terkena virus sejuk!

    Minum 8 gelas besar air setiap hari

    Bersenam secara tetap

    Berhenti merokok

    Minum alkohol hanya dalam jumlah yang sederhana

Kursus yang Dingin

    Sama ada atau tidak anda mengambil ubat-ubatan untuk gejala-gejala anda, sejuk yang mungkin akan berlangsung kira-kira seminggu. Pastikan anda minum banyak air untuk membantu dengan kesesakan, dan mendapatkan banyak rehat? Sehingga 12 jam setiap malam. Bertimbang rasa orang lain? Anda adalah berjangkit untuk 3 hari pertama bahawa anda mempunyai gejala-gejala sejuk.

Ubat-ubatan dan Gejala Relief

    Berpuluh-puluh ubat sejuk boleh didapati di kaunter. Antara produk-produk ini mengandungi pelbagai bahan-bahan aktif, dan lain-lain hanya mengandungi 1 bahan aktif. Dengan memilih persediaan tunggal bahan, anda boleh yakin untuk merawat hanya simptom yang anda ada. Produk gabungan mungkin lebih mudah, tetapi anda boleh dengan mudah overmedicate diri sendiri. Anda mungkin merasa kesan sampingan bahan-bahan tambahan yang tidak perlu. Sentiasa periksa dengan ahli farmasi anda jika anda mempunyai soalan mengenai over-the-kaunter ubat-ubatan.

Apakah kandungan dalam Ubat Dingin?

    Ekspektoran (Guaifenesin) melonggarkan kesesakan di dada anda, yang membantu anda batuk sehingga lendir. Guaifenesin datang dalam pendek lakonan dan lanjutan-release formula. Produk Guaifenesin Pendek lakonan boleh didapati sebagai sirap atau pil (Robitussin). Produk Pendek lakonan umumnya diambil setiap 4 jam. Mucinex adalah satu-satunya extended- keluaran produk Guaifenesin ada. Ia adalah ubat over-the-counter dan adalah dalam bentuk tablet. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau memecahkan tablet. Ekspektoran adalah paling berkesan apabila diambil dengan air yang banyak. (Nota: Semua single-bahan, lanjutan keluaran Guaifenesin tablet dijual sebagai produk preskripsi tidak tersedia untuk pendispensan runcit pada 1 Disember, 2003.)

    Dekongestan digunakan untuk merawat kesesakan hidung dan perparitan. Dekongestan bekerja oleh sementara mengecut saluran darah dalam lapisan hidung, yang menyebabkan pernafasan lebih mudah. Mereka juga membantu mengeringkan postnasal titisan, jadi mereka boleh membantu sakit tekak. Dekongestan boleh diambil melalui mulut atau semburan hidung atau titis. Pseudoephedrine (Sudafed, Cenafed, Decofed, Dorcol, Efidac 24, Pedia-Care, Sinutab) adalah decongestant oral tunggal-bahan yang berfungsi dengan baik tetapi mempunyai potensi untuk menyebabkan denyutan jantung yang cepat. Dekongestan lisan harus dielakkan pada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 6 bulan. Jika anda mempunyai penyakit jantung, tekanan darah tinggi, pembesaran prostat, glaukoma, kencing manis, atau tiroid terlalu aktif, semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil decongestant yang melalui mulut. Dekongestan lain boleh didapati di kaunter seperti semburan hidung (Afrin, Dristan, Neo-Synephrine [4 jam], Vicks, Otrivin). Mereka kurang mungkin menyebabkan kesan sampingan apabila digunakan dengan betul, jadi selalu membaca sisipan pakej.

    Suppressants batuk menjaga anda daripada batuk. Ia paling sesuai untuk, batuk yang kering hacking, terutamanya apabila ia memastikan anda terjaga pada waktu malam. Dextromethorphan didapati sebagai bahan tunggal dalam cecair dan kapsul bentuk (contohnya, Delsym, Tunggu DM, Robitussin Pediatrik, Robitussin Calmers Batuk, St. Joseph Batuk penahan, Sucrets Batuk Kawalan). Suppressants batuk boleh memegang mukus dalam paru-paru anda dan membuat bernafas lebih sukar bagi sesetengah orang. Jadi, jika anda adalah orang tua atau lemah, atau jika anda mempunyai masalah pernafasan yang kronik, tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat sebelum mengambil penahan batuk.

    Ubat penahan sakit / pengurang demam boleh membantu jika anda mempunyai demam ringan atau sakit tekak. Acetaminophen (Tylenol) adalah pilihan yang paling selamat bagi kebanyakan orang, tetapi ia tidak boleh digunakan jika anda mempunyai kerosakan hati atau penyakit. Ibuprofen (Advil, Motrin) dan naproxen sodium (Aleve) adalah bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) yang berkesan dalam merawat kesakitan dan bengkak. NSAID perlu diambil dengan makanan. Anda harus merujuk kepada ahli farmasi atau doktor anda sebelum menggunakan NSAID jika anda mempunyai penyakit jantung, tekanan darah tinggi termasuk, atau jika anda mempunyai sejarah ulser perut atau pendarahan / usus. Sakit tekak juga boleh lega dengan berkumur dengan air garam (1/2 sudu teh garam dilarutkan dalam 8 auns air panas) atau dengan menghisap lozenges atau gula-gula masam.

    Antihistamin biasanya tidak berkesan untuk selesema. Mereka boleh memekatkan mukus, yang menjadikan ia lebih sukar untuk memecahkan dan menyingkirkan. Antihistamin adalah pilihan untuk merawat gejala alahan seperti bersin, mata gatal atau berair dan hidung berair.

Bila Panggil Doktor Anda

    Biasanya, ia tidak perlu berjumpa dengan doktor untuk selesema. Anda perlu menghubungi doktor anda jika:

    Yang baru lahir atau bayi anda mempunyai sejuk

    Anda mempunyai demam lebih 102 F?

    Anda mempunyai sejuk yang berlangsung selama lebih daripada 10 hari

    Anda sesak nafas atau anda mengalami berdehit

    Anda mempunyai kesakitan yang teruk di muka atau dahi anda

    Anda mempunyai sakit telinga atau telinga anda penyaliran

    Anda batuk darah

    Anda mempunyai sakit tekak selama lebih dari 5 hari

    Anda hamil atau menyusu

 

 

5 Tips Merawat Selsema

 

Comments


Datenschutzerklärung
Free website powered by Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!